*

Hannu Rytilä

Kaikki blogit puheenaiheesta Työeläke

YLE - vaihtoehtoista totuutta verolaskurissa?

YLE kertoo uutisissaan verolaskuristaan. Nettisivuillaan YLE mainostaa,  että "siihen, mihin juuri sinun maksamasi veroeurot lopulta käytetään, löydät vastauksen Ylen verolaskurista.".  Et löydä. Löydät tilastollista vääristelyä.

Kuka maksoi kenenkin työeläkkeet

Lyhykäisesti aloin tarkastamaan ovatko eläkeläiset maksaneet omat eläkkeensä, vai maksavatko jälkipolvet.

Keskipalkkojen ja niistä pidätettyjen TEL- ja TYEL-maksujen pohjalta, sekä eläkerahastoilla viimeisen 20 vuoden aikana olleen 4,3% reaalituoton mukaan ynnäsin kuinka paljon eläkevaroja kukin ehti kerryttää.

Vihje Kimmo Kiljuselle

Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kertoo tämän päivän Kauppalehdessä, miten turhauttavaa on tuoda julkisuuteen laskelmia eläkeasioista kun keskustelun osapuolet poimivat vain itselleen sopivia lukuja ja näkökulmia ja jopa kyseenalaistavat  asiantuntijoiden motiivit.

Eläketurvakeskus tuottaa luotettavaa aineistoa. Aiemmin se on ollut passivinen tilastoija ja tiedontuottaja mutta on kiitettävää, että se pyrkii nykyisin aktiivisemmin kertomaan kansalaisille ja päättäjille eläkejärjestelmämme piirteistä.

Asiantuntijana eläkepolitiikan kentällä

 

Kimmo Kiljunen kirjoittaa (mm. US puheenvuorot 28.2. ja 22.2.) ja puhuu ahkerasti johtamansa Suomen Senioriliikkeen indeksialoitteen puolesta. Viimeisimmässä kirjoituksessaan hän esittää, että minä olen Talouselämässä (27.2) kirjoittanut ”häkellyttävän poliittisen puheenvuoron kätkeytyen asiantuntijan kaapuun” ja että olen valinnut puoleni ”eturistiriidassa, joka vallitsee eläkerahastoja paisuttavien ja eläkesäästöjään peräävien välillä”.

Ilmaisia lounaita ei ole - eläkkeissäkään

Maanantaina Ylen MOT-ohjelmassa käsiteltiin työeläkeindeksiä. Ohjelman otsikko viittasi eläkeläisköyhyyteen, mutta kaikkein köyhimpien eläkeläisten asiaa ei siinä käsitelty käytännössä lainkaan. Heitä työeläkeindeksi ei nimittäin koske, vaikka nimekkäät eläkeläisaktiivit antoivat näin ymmärtää.

Kauas eläkkeet karkaavat...

Lueskelin aamulla Timo Suhosen blogista Savon Sanomissa, että hän on 21 vuoden työuralla tienannut yli 700000€ ja sillä kartuttanut eläkettä hieman alle 1000€. Tienattuna tuo 700k€ on melkoinen summa rahaa, mutta eläkekertymä ei vielä tässä vaiheessa päätä huimaa. Timo on sen ikäinen, että eläkkeelle on vielä vähintään toiset 21 vuotta aikaa, joten luulisi eläkettä ehtivän kertyä sen verran, että sillä edes jotenkin elää, elleivät mitkään kertoimet syö pottia ennen h-hetkeä. Jos rahasta tekee tiukkaa, niin ehkä voi yrittää samaa temppua kuin vuorineuvokset.

Olen kartuttanut työeläkettäni 729 373,21 eurolla!

Tänäänkin on paljon puhuttu eläkkeistä tai pikemminkin eläkkeensaajien toimeentuloon liittyvistä leikkauksista. Nykyinen hallitushan on esittänyt kohtalaisen merkittäviä heikennyksiä eläkeläisten asumistukeen, lääkkeiden korvauksiin sekä matkakorvauksiin. Yksin- tai palvelutalossa asuvan pienituloisen eläkeläisen toimeentulo tulee olemaan jatkossa erittäin tiukilla. Takuueläkkeen korotus 23 euroa kuukaudessa tulee olemaan varsin merkityksetön, johtuen juuri esitetyistä leikkauksista ja indeksijäädytyksestä. Kyseiset heikennykset tuntuvat todella kohtuuttomille.

Eläkekatto ei ole ratkaisu - työeläkejärjestelmää uudistettava toisin

Helsingin Sanomain taloustoimitttaja Tuomo Pietiläinen ehdottaa näkökulmassaan 16.8. työeläkkeisiin eläkekattoa. Yhtenä perusteena hän ottaa esiin Nokian aiemman toimitusjohtajan Stephen Elopin korkean työeläkkeen. Elopin eläke on kuitenkin osoitus järjestelmän toimivuudesta: työeläkejärjestelmä on ansiosidonnainen ja Elop saa korkeisiin ansioihinsa suhteutetun eläkkeen.

Työn on aina kannatettava – myös eläkkeellä

Suomi on valinnan edessä. Meillä on kolme vaihtoehtoa:


1) Voimme jatkaa velaksi elämistä, tekohengittää taloutta ja sysätä laskun siitä lapsillemme.
2) Toinen vaihtoehto on jatkuva kituuttaminen, juustohöylä ja veronkiristykset.
Leikkausten tie on loputon, jos varsinaisen taudin sijaan lievitämme oireita.
3) Paras vaihtoehto on asettaa työ etusijalle. Tehdä rohkeasti uudistuksia, jotka tuovat lisää työtä ja työpaikkoja. Välttämättömien sopeutustoimien tulee painottua menoihin, koska työllisyyssyistä kokonaisveroastetta ei voi enää kiristää.

 

Miksi Sipilän kädet ovat työeläkeläisten taskussa?

Vaalien alla puolueiden linjatessa tulevan eduskuntakauden tavoitteita nousee vahvasti esille eläkeläisten asia ja välttämättömyys turvata eläkkeiden ostovoima. Eikä ihme. Ylikireä verotuksemme yhdistettynä pääkaupunkiseudun korkeisiin asumis- ja elämiskustannuksiin laittaa tavallisen ihmisen tiukoille. Tavallisella helsinkiläisellä pitää olla varaa asua kotikaupungissaan. Siksi onkin ydinkysymys, millaisia verolinjoja puolueet aikovat tulevalla vaalikaudella ajaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä