Hannu Rytilä

Kaikki blogit puheenaiheesta Devalvaatio

Minun kynttiläni

Kun olen tänään itsenäisyyspäivänä kello 12 Runebergin patsaan alla Helsingissä kynttiläkulkueessa 90-luvun laman yrittäjäuhrien muistoksi, voi hyvin olla, että käteni hiukan vapisevat omaa kynttilääni sytyttäessäni?

 

***

Melkein päivälleen 25 vuotta sitten, puoli elämääni sitten, 14.11.1991 juoksin alas Turun Hämeenkatua minkä nuorista jaloistani pääsin.

Devalvaatiosta

Aina kun puhutaan markasta tai euroerosta, tulee joukoittain ”asiantuntijoita” jotka kertovat kuinka pieni valuutta on markkinoiden armoilla ja devalvaatiot ovat ainainen riesa. Markkaa kuvataan roskavaluutaksi. Samat ”asiantuntijat” eivät käytä dollarista, jenistä kruunusta taikka eurosta nimitystä roskavaluutta.

Kelluva on kallio

Kelluva voikin olla kallio. Miten niin ? Tässäpä asiantuntijan lausunto. Mitä mieltä olet ?

Euron jälkeen kelluva markka. Evoluutio toimii !

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&u...

Tavalliset ihmiset eivät hyödy devalvaatiosta

Devalvaatio on Suomessa etenkin viime vuosituhannella usein käytetty termi, joka tarkoittaa paikallisen rahan arvon alentamista ulkomaan valuuttoihin nähden. Kun Suomessa inflaatio, elämisen kallistuminen, pyöri markka-aikana muita maita nopeammin, piti markan arvoa ajoittain alentaa, jotta viennin kilpailukykyä saatiin parannettua. Euroryhmän jäsenenä emme enää voi devalvoida omaa rahaamme, koska meillä ei sellaista ole.

 

Oma valuutta ei ole pelastus

Devalvaatio oli ennen keino leikata Suomessa valmistetun vientituotteen hintaa. Keinona se on huomattavasti reilumpi kuin hallituksen kaavailut leikata pelkästään palkansaajien palkoista, sillä devalvaatio ottaa kaikilta saman valuutan käyttäjiltä tasapuolisesti.

Euroero, vapaat työmarkkinat vai puuhastelu

Nyky-Suomessa, kun rahapolitiikka ei jousta, työmarkkinat ei jousta, niin työttömyys kyllä joustaa. Eurojäsenenä Suomessa on vakautta, mikä tarkoittaa meidän systeemillä, että talous mataa vakaasti. Työmarkkinat ovat ammattiyhdistysliikkeiden johdolla rakennettu markka-ajan vaatimuksiin, joten työttömyys kasvaa kun vientitalous ei vedä.

 

Meillä on kolme vaihtoehtoa: 

Rinnakkaisvaluutalla talous terveeksi

Viime keväänä valtiovarainministeriö julkaisi virkamiesraportin "Talouspolitiikan lähtökohdat 2015-2019", jossa Suomen vuotuisen talouskasvun tänä ajanjaksona ennustettiin olevan yksi prosentti. Raporttia käytettiin hallitusohjelman perustana.

Kun tämä vuosi jää miinukselle, lähtötaso seuraaville vuosille alenee. Kun yhteiskuntasopimusta ei saatu aikaan, käytettävissä ei ole keinoja joilla heikkoa kilpailukykyämme voitaisiin tuntuvasti ja nopeasti kohentaa. Toimintaympäristökin saattaa vaikeutua.

Kiinaa, Kreikkaa, Suomea ja persuja

Eilen kirjoitin siitä, miten Kiina päätti lähteä devalvoinnin tielle. Tänä aamuna pienestä flunssasta toipilaana huomasin kuitenkin uutisen siitä, miten Kiinan keskuspankki vakuuttaa, ettei tästä tapaa ole tulossa. Somessa totesin, ettei tuon varmemmin voi sanoa, että "tämä ei jää tähän". Eikä se jäänytkään.

Kiina nyt sitten kivikaudelle?

Kiina – tuo monien puheenvuorolaisten ylistämä edistyksellinen valtio – on mennyt devalvoimaan Yuaniaan eniten sitten yli kymmeneen vuoteen. Kiina ilmoitti pari päivää sitten viennin romahduksesta.

Kiinan keskuspankki kertoi seuraavansa valuuttansa arvon liikkeitä, ja pitävänsä sen "järkevällä" tasolla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä