*

Hannu Rytilä

Itsesensuuri

Ylen onnetonta sananvapaushorinaa

Sananvapaus on tänään esillä laajasti Ylen kanavilla. Näin mainosti valtionmedia verkkosivuillaan viime torstaina 19.10.2017.

Suomi muodostaa pienen kielialueen, jossa mediavalta on keskittynyt. Pakkoverolla ylläpidettävä valtiollinen mediajätti hallitsee käytännössä lähes koko media- ja kulttuurikenttää. Sillä on asemansa pönkittämiseksi tarve esitellä erinomaisuuttaan. Mutta mikä on valtionmedian suhde sananvapauteen?

Selviävätkö sananvapauden rajat nettitestillä?

Blogipalvelukin on vain osa mediaa

En pidä siitä, että sananvapautta rajoitetaan mediassa.

 

Sosiaalinen mediakin on vain media, jossa joku käyttää valtaa päättää mitä saa sanoa.

 

Kaikkein eniten en pidä siitä, että ollaan röyhkeitä. On paljon paskempaa lyödä toista ilman syytä ja ilmoittamatta kuin riidan päätteeksi, jolloin voidaan olla edes jota kuinkin  samaa mieltä siitä mistä oltiin eri mieltä.

Propagandaa ja itsesensuuria

Olen useasti todennut, että paluu takaisin Suomeen vuonna 1975, noin kymmenen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen, oli elämäni suurin kulttuurishokki. Suomi eli voimakasta stalinismin kultakautta, jonka aikana äärivasemmistolaiset mielipiteet olivat trendikkäitä. Äänekäs vähemmistö pyrki jyräämään muut julkisessa keskustelussa.

 

Lehdistön vapaus, mitä se on ?

Lehdistön vapaus , julkaisijan oikeus  itsesensuuriin,  ohjaa  tänään  kirjoittajat perustamaan omia julkaisuja, omien julkaisujen sivuille, kuten yksisilmäisen MV-lehden huomaan.

Noin kolme vuotta sitten ei itäsuomalainen päivälehti julkaissut kirjoitustani jossa varoitin burgan sallimisen, käytön  julkisilla paikoilla antavan rikollisille oivan asusteen vaikkapa pankkiryöstöihin. Toimittaja kertoi kirjoitukseni olevan rasistinen eikä julkaissut.

Missä on blogi "Missä on Tanja Huurtela?"

Kimmo Saarikko kirjoitti blogimerkinnän "Missä on Tanja Huurtela?". Nyt se on hävinnyt. MIkä on syynä? Sensuuriko vai itsesensuuri?

Raiskaavat ulkomaalaiset on karkotettava välittömästi vol. 1

Ja sitten se tapahtui - karmeimmalla mahdollisella tavalla - ja kukaan ei olisi uskonut. Paitsi ne joiden mielestä nuorten naisten ja tyttöjen  raiskaaminen  on ihan hyväksyttävää ja luonnollista, koska joskus ihmiset tekevät niin, suomalaisetkin.

 

Saksassa raiskausepidemia - Poliisi ja media peittelevät pakolaisten tekoja

Kirjoitus poistettiin ilman selitystä aikanaan - vaikka sellaista erikseen pyysin - mutta kun nyt saksalais- ja brittimediat ovat kirjoituksen totuudellisuuden vahvistaneet muutama viikko oman kirjoitukseni jälkeen ja myös suomalaiset ovat iltapäivälehdissä lukeneet silotellun version, en enää näe mitään syytä miksi en minä saisi kaikkiin totuudellisiin lähteisiin nojaten juttuani julkaista.

Värikästä keskustelun väistelyä ja itsesyyllistämistä

Maahanmuuttokeskustelu ja -politiikka saa jälleen uusia lukuja kirjoihinsa keskustelun totaalisesta välttelystä. Kun ei kerran persujen kokouksesta saatu mitään kohuja niin koetetaan sitten kaivaa esiin vuosia vanha Abu-Hanna juttu. Ja taas kelpaa patsastella suvaitsevaiston: suomalaisethan ovat tyhmiä rasisteja (paitsi me jotka sanomme niin eli kaikki mukaan sanomaan: ra-sis-ti).

 

Helsingin Sanomien musta itsesensuuri

 Ihmettelen valtakunnan suurimman päivälehden linjattomuutta. Toisaalta sama linjattomuus on läsnä monasti hyvin monissa muissa medioissa. Rasistiset uutissivustot ja keskustelufoorumit leimataan kyllä, koska käsittelevät asiaa puolueellisesti. Perustelu on hyvä. Miksi sitten arvostetut mediat saavat aina luvan suojella ja hyysätä ihon värin ja taustan perusteella mustia ja muslimeja - erityisesti, jos sattuvat olemaan molempia.

 

Internetin viimeinen sivu

”Terve Jarmo! Jos sanon, että minulla on kaikki hyvin, syyllistyn melkoiseen liioitteluun”, aloittaa ystäväni ja kollegani sähköpostinsa nyky-Venäjältä.

”Lehdistön vapautta kahlitsee sisäinen sensuuri. Konformismi ja nöyristely ovat vallalla journalistien keskuudessa. Vallanpitäjät piilottelevat informaatiota kaikin tavoin ja niinpä kansa ei voi olla tietoinen asioista. On muitakin ongelmia, mutta eiköhän tämä riitä aluksi.”

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä